Co roku, 15 marca, obchodzimy Dzień Piekarzy i Cukierników. To święto osób, dzięki którym każdego dnia możemy cieszyć się świeżym pieczywem i słodkościami.
Zawody piekarza i cukiernika mają długą tradycję, sięgającą wieków. Podobnie jak historia chleba.
Pierwsze udokumentowane odkrycia dotyczące chleba i wypiekania chleba pochodzą z Krety i sięgają przeszło 6 tysięcy lat wstecz, także historia i tradycja jest już naprawdę imponująca. Ten chleb może nie do końca przypominał te bochenki, które znamy dzisiaj z naszych sklepów i pewnie uznalibyśmy, że to co wtedy jedzono nie nadaje się dzisiaj do spożycia. One były małe, płaskie, ludzie robili co mogli, umiejętności były ograniczone. Natomiast pierwsze bochenki, które przypominały mniej więcej produkty, które spożywamy dzisiaj, powstały około 4 tysięcy lat temu w Egipcie. Stamtąd przynajmniej mamy pierwsze udokumentowane znaleziska, które to poświadczają. Także historia jest długa.
- mówi Paweł Gębski, właściciel Piekarni w Dąbrowicach.
Dzień Piekarzy i Cukierników to dobra okazja, by podziękować wszystkim mistrzom wypieków za ich wymagającą pracę.
Już w nocy, nocna zmiana naszych piekarzy dbała o to, żeby ciasto było zrobione, wyrośnięte, bochenki uformowane, wypieczone i żeby to wszystko trafiło, no zanim Państwo jeszcze rano usłyszycie dźwięk budzika, żeby to trafiło do waszych lokalnych sklepów. Także jest to praca wymagająca. Wiadomo, wszyscy chcemy rano wstać i mieć świeże pieczywo i bardzo fajnie, za to Państwu dziękujemy. Natomiast wymaga to sporej pracy organizacyjnej z naszej strony i wykonania tego naprawdę na czas, codziennie przez naszą ekipę piekarzy. Także jest to zawód wymagający. Coraz trudniej, że tak powiem, przekonać ludzi do nauki, do wykonywania tego zawodu, między innymi ze względu na te godziny pracy.
Obchody święta Piekarzy i Cukierników przypadają 15 marca w dniu wspomnienia ich patrona – św. Klemensa.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz