Za nami 17. edycja Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy Kucharskiej dla Młodzieży Niepełnosprawnej, który w tym roku odbył się w wyjątkowym miejscu – w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym nr 2 w Kutnie. Wczoraj (20.03.) nastąpiło uroczyste wręczenie nagród uczestnikom konkursu.
Konkurs, który w ciągu dwóch dni zjednoczył młodzież z całej Polski, był pełen emocji, pasji i niezapomnianych chwil. Ośrodek w Kutnie gościł uczestników z 6 ośrodków – Bydgoszczy, Kielc, Żar, Radomia, Łodzi, Lublińca. Honorowy patronat nad konkursem objął starosta Powiatu Kutnowskiego - Daniel Kowalik.
Celem konkursu jest integracja osób niesłyszących, słabosłyszących oraz osób z innymi niepełnosprawnościami w obszarze gastronomii, umożliwiając im rozwój umiejętności zawodowych oraz współpracę z innymi szkołami.
Swojego zadowolenia nie kryła dyrektor kutnowskiej placówki - Joanna Grabska:
Konkurs jest takim momentem, kiedy młodzież ma możliwość pokazania siebie, zaprezentowania swoich pasji, talentów. Udowadnia nam też, że młodzi ludzie przełamują swoje bariery i udowadniają, że nie ma dla nich rzeczy niemożliwych. Dzisiaj jest ten dzień podsumowujący dwa dni pobytu młodzieży w Kutnie.
W ciągu dwudniowego pobytu zaproszeni goście mogli skorzystać z kilku dodatkowych atrakcji.
Za chwilę będzie wręczenie nagród, ale zanim te nagrody zostaną wręczone, to chciałabym też powiedzieć, że w przeciągu tych dwóch dni młodzież miała możliwość zwiedzenia z przewodnikiem Muzeum Pałac Saski. Tam odbyły się warsztaty taneczne. Następnie udała się na degustację czekolady, herbaty różanej do Cukrovia. Natomiast dzisiaj, w drugim dniu konkursu, po części konkursowej, młodzież udała się z przewodnikiem Towarzystwa Przyjaciół Ziemi Kutnowskiej na spacer ulicami Kutna.
Konkurs przebiegał w formie pisemnej. Uczestnicy rozwiązywali test składający się z 40 pytań i rywalizowali indywidualnie o trzy kolejne miejsca. Pierwsze miejsce w konkursie zdobyła Julia Ćwikła z Kujawsko-Pomorskiego Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego nr 2 w Bydgoszczy.
Byłam trochę zestresowana konkursem, ale starałam się nie skupić. Po prostu powtarzałam materiał i wierzyłam w siebie. W trakcie konkursu było kilka pytań, na które trzeba było odpowiedzieć. Na przykład, pojawiły się pytania dotyczące różnych metod gotowania, a także obrazki, które należało odpowiednio zaznaczyć. Trzeba było również znać pojęcia związane z gastronomią, takie jak nazwy potraw czy techniki kulinarne. To wszystko miało na celu sprawdzenie wiedzy z zakresu gastronomii. Bardzo się cieszę, że wygrałam.
Kolejna edycja konkursu odbędzie się w Bydgoszczy.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz