Zamknij

Nie gotuj się! Co jeść i pić by przetrwać upały

Weronika OlejniczakWeronika Olejniczak 09:23, 03.07.2025 Aktualizacja: 09:54, 03.07.2025
Skomentuj Pixabay Pixabay

Fala upałów daje się nam we znaki. Wysokie temperatury to nie tylko dyskomfort, ale też zagrożenie dla naszego zdrowia. 

By lepiej znosić gorące dni warto zwrócić uwagę na to, co pijemy i jemy.

W trakcie upałów organizm szybko traci wodę, dlatego należy regularnie się nawadniać. Najlepszym wyborem będzie woda, którą można urozmaicić plasterkami cytryny, ogórka czy listkami mięty.

Pamiętajmy jednak by nie sięgać po mocno wychłodzone napoje:

Bardziej niech to będzie temperatura nieco chłodniejsza od takiej pokojowej, albo ewentualnie właśnie ta pokojowa temperatura, ale nie bardzo zimne napoje. Sami wiemy, że często kończy się to bólem później gardła, ze względu właśnie na tą różnicę, ten szok dla organizmu, różnicę temperatur.

- mówi dietetyczka, Natalia Gawrylczyk-Zielińska.

W upalne dni dobrze sprawdzą się lekkostrawne posiłki. Warzywa i owoce sezonowe takie jak np. arbuz, pomidor, sałata czy truskawki, nie tylko nas orzeźwiają, ale także zawierają dużo wody i cennych elektrolitów.

Posiłki na bazie warzyw i to tych warzyw takich na przykład zielono-liściastych, które mają w sobie duże ilości wody. Posiłki na bazie owoców jagodowych. Łączenie na przykład owoców jagodowych z kefirem, z jogurtem naturalnym, z maślanką to sprawi, że tej wody będzie jeszcze więcej. Przemycimy tej wody więcej w posiłku. Wszystkie chłodniki, zupy, zupy krem to są fajne posiłki właśnie w te upalne dni.

Pamiętajmy, że dorosły człowiek powinien pić około 2-2,5 litra wody dziennie. 

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

KorneliaKornelia

0 0

W ten skwar nie gotuję tylko robię sobie lekkie sałatki, chłodnik, jem arbuza, czereśnie i piję schłodzoną cisowiankę z dodatkiem limonki, zielonego ogórka i mięty.

14:38, 03.07.2025
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%