Tysiące mieszkańców regionu, zapach świeżego chleba, wyjątkowe potrawy regionalne i muzyka, która porywała do tańca – tak wyglądały tegoroczne Dożynki Województwa Łódzkiego. W niedzielę, 17 sierpnia, Buczek stał się sercem całego województwa, a mieszkańcy wspólnie dziękowali za tegoroczne plony.
[FOTORELACJANOWA]1456[/FOTORELACJANOWA]
Święto rozpoczęła uroczysta msza święta w kościele św. Jana Chrzciciela, której przewodniczył kardynał Grzegorz Ryś.
To wspaniałe widzieć te wszystkie wieńce dożynkowe, wchodząc do tego kościoła.
- mówił podczas nabożeństwa do rolników.
Po nabożeństwie barwny korowód prowadzony przez orkiestrę dętą przeszedł na scenę obrzędową. Tam starostowie dożynek, Agnieszka Węglewska i Paweł Michalak, przekazali marszałek Joannie Skrzydlewskiej symboliczny bochen chleba wypieczony z tegorocznych zbiorów.
Marszałek podziękowała wszystkim mieszkańcom, którzy wspólnie świętowali w Buczku:
Kochani mieszkańcy Województwa Łódzkiego, bardzo serdecznie dziękuję, że byliście razem z nami w Buczku na Dożynkach Wojewódzkich. Było energetycznie, było smacznie, było wesoło, ale również było wzruszająco. Mam nadzieję, że spędziliście tutaj wspaniały czas i do zobaczenia za rok.
Wielką atrakcją była uczta przygotowana przez aż 120 Kół Gospodyń Wiejskich, które rywalizowały w konkursie „Doprawione łódzkim smakiem”.
W Buczku nie zabrakło też tradycyjnych wieńców dożynkowych. Swoje dzieła zaprezentowały 24 koła, a główną nagrodę odebrało KGW Kogiel Mogiel z Rajska Małego.
Na uczestników czekało 200 stoisk wystawców – od gmin i powiatów po instytucje kultury i organizacje regionalne.
Scena należała także do artystów. Publiczność bawiła się przy występach zespołów ludowych, takich jak Tramblanka, Piotrkowianie czy Rajka. Kulminacją wieczoru były koncerty gwiazd – Zakopower i Kayah, które porwały publiczność do wspólnego śpiewu i tańca.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Weronika Olejniczak [email protected]