Zamknij

Nasze KGW nagrodzone! Smaki regionu docenione na dożynkach wojewódzkich

Weronika Olejniczak Weronika Olejniczak 15:01, 18.08.2025 Aktualizacja: 15:37, 18.08.2025
Skomentuj KGW Stanisławiczanki, Gmina Żychlin KGW Stanisławiczanki, Gmina Żychlin

Za nami dożynki Województwa Łódzkiego 2025. Jak co roku, podczas Święta Plonów nie zabrakło też regionalnych smaków.

[FOTORELACJA]1457[/FOTORELACJA]

Zorganizowany został konkurs kulinarny 'Doprawione łódzkim smakiem”, w którym udział wzięło 120 potraw - zup, dań mięsnych, jarskich czy deserów oraz wypieków.

Wszystkie zostały ocenione przez jury, które zwracało szczególną uwagę na smak i aromat, estetykę podania, ale i nawiązanie do tradycji i kultury naszego regionu.

Było pięć kategorii:

  • Mięsne rozmaitości,
  • Zupy z duszą,
  • Słodkie rozkosze,
  • Jarskie cuda,
  • Truskawkowy zawrót głowy. 

W każdej komisja przyznała 3 pierwsze miejsca oraz po dwie nagrody specjalne.

W kategorii  "Mięsne rozmaitości” jury najwyżej oceniło Ragu z sarniny z domowymi kluseczkami, które przygotowało KGW w Zawadach 'Zawadzianki” (pow. sieradzki).

Druga nagroda powędrowała do KGW w Janisławicach za danie 'Podwórkowy kurczak faszerowany – mężowi na podwieczorek szykowany”, a trzecia do KGiGW w Przemysłowie za Gołąbki łowickie.

Dwie nagrody specjalne w tej kategorii przypadły KGW Makowe Panienki w Kietlinie za 'Chlebowy garnek borowego” oraz KGW Gucińskie Szeptuchy z Gucina za Kugiel z Przedborza.

W kategorii 'Zupy z duszą” nagrodzone zostały gospodynie z naszego regionu. Zupa ugotowana przez KGW w Śleszynie (pow. kutnowski) otrzymała pierwszą nagrodę. 

Jak mówią gospodynie, to zupa nawiązująca do historii wsi i lokalnej, żychlińskiej kuchni, w której nic się nie marnowało.

Mam piękne na podwórku kaczuszki, własnego hodu, z którego właśnie ugotowaliśmy czarninkę. Na własnym rosole, na occie, zrobionym ze śliwki, też własnej roboty. I do tego jest włożone jabłuszko, też z własnego drzewka. Włoszczyzna oczywiście też rośnie na polu. Także uważam, że ta czarnina powinna być w smaku troszkę inna jak z zakupionych gdzieś tam wszystkich innych produktów.

- mówiła Mirosława Kłudczyńska z KGW Śleszyn. 

Drugie miejsce zajęła zalewajka paradyska od Koła Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Paradyżu, a trzecie zupa śledziowa KGW z Kwiatkowic. 

Nagrodami specjalnymi komisja doceniła smak Polewki z maślanki z wędzonymi ziemniakami od KGW w Nowych Gajęciciach (pow. pajęczański) i żur opoczyński od KGW 'Otwarty Krąg” w Wygnanowie.

W kategorii 'Słodkie rozkosze” decyzją jury najbardziej rozkoszne okazał  się sernik wiedeński przygotowany przez KGW w Różannej  (pow. opoczyński).

Drugą nagrodą jury uhonorowała parowańce z jagodami i borówkami z sosem od KGW w Idzikowicach, a trzecie miejsce zajęło KGW w Lubowidzy (pow. brzeziński) za Pączki Babci Dzidzi.

Nagrody specjalne trafiły do KGW w Bałdrzychowie za Bezę Championkę od Kury i Koguta oraz do KGW Kalinów za pleśniaka z jabłkami.

Łódzkim smakiem doprawione są też dania jarskie i to była kolejna, czwarta kategoria. Decyzją komisji, jarskim cudem dożynek został barszcz czerwony po chłopsku z ziemniaczaną wyspą, okraszony karmelizowaną cebulką i kleksem kwaśnej śmietany.

Drugie miejsce komisja przyznała KGW w Bryszkach 'Nie ma mocnych” za gołąbki z suszonymi grzybami i kaszą pęczak na koperkowej pierzynce, a trzecia nagroda   przypadła  paniom z  KGW  Ja(k)nówka w Janówce za mini  wege tartaletki.

Wyróżnione smaki to: prażoki z cebulką i zsiadłym wiejskim mlekiem od KGW 'Żagielki” w Żaglinach oraz porka opoczyńska z aromatyczną okrasą i świeżymi ziołami od Związku Kół Gospodyń Wiejskich Ziemi Opoczyńskiej.

Ostatnia kategoria nawiązywała do miejsca tegorocznego święta plonów, czyli truskawkowej stolicy Polski, jaką w czerwcu i lipcu jest Buczek. Dla jury to był prawdziwy 'truskawkowy zawrót głowy”.

W tej kategorii pierwsze miejsce zajęło Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich 'Trzy Stawy” za knedle z truskawkami z zasmażoną kapustą z czipsem z boczku.

Drugie miejsce zajęły Panie z naszego regionu - Stanisławiczanki z KGW w Stanisławicach za również ciekawe połączenie, czyli schab z truskawkami, a trzecie – KGW w Rosoczy za truskawkowe tiramisu z ganache z białej czekolady podane z espresso.

Dwie nagrody specjalne odebrały KGW w Czestkowie za sałatkę z truskawkami rukolą i  fetą  oraz  KGW  Kogiel  Mogiel z Rajska Małego za Rajski rarytas truskawkowy.

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarze (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%