Zamknij

Pizza neapolitańska czy tradycyjna? Sprawdzamy różnice! [ANKIETA]

Weronika OlejniczakWeronika Olejniczak 10:45, 09.02.2025 Aktualizacja: 07:10, 10.02.2025
Skomentuj

Dziś (09.02.) w kalendarzu Międzynarodowy Dzień Pizzy. To jedna z potraw kuchni włoskiej, obecnie popularna na całym świecie.

Płaski placek z ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym, posypany tartym serem i różnorodnymi dodatkami podbił serca wielu osób.

Obecnie do wyboru mamy szeroki wybór smaków i ciekawych kompozycji.

Z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy rozmawialiśmy z pizzermanką z Pizzeri "Na Widelcu" w Kutnie. Zapytaliśmy ją o to czy praca w tym zawodzie jest trudna:

Na pewno jest to praca wymagająca, jeśli chodzi o temperaturę, bo wiadomo, praca przy piecu, zwłaszcza latem, może być dla niektórych ciężka, ale ja jestem bardzo zadowolona. Bardzo lubię swoją pracę i nie chciałabym robić niczego innego. Jestem tak zaangażowana w to od samego początku i naprawdę, no to jest super zabawa, jeśli ktoś to lubi.

- przyznaje Karina Woźniak.

W wyborze pizzy w lokalu w Kutnie od pewnego czasu można sięgnąć nie tylko po pizzę tradycyjną, ale także neapolitańską. Dopytaliśmy o różnice między pizzami:

Ciasto do pizzy tradycyjnej nie wymaga aż takiego zaangażowania z naszej strony, ponieważ po prostu łączymy składniki, ciasto leżakuje i później jest już praktycznie gotowe do pracy. Jeśli chodzi o pizzę neapolitańską, ciasto jest dużo bardziej wymagające, trzeba mu poświęcić dużo uwagi, nie można od niego odejść, trzeba pilnować temperatury, temperatury wody, mąki, wszystkiego tak naprawdę. Czasu, jaki ona się po prostu przygotowuje, później musi leżakować odpowiednią ilość czasu w odpowiedniej temperaturze, zanim będziemy mogli ją wypiekać. Jeśli chodzi o składniki do pizzy tradycyjnej możemy wykorzystać absolutnie wszystko, co nam podpowie wyobraźnia. Natomiast jeżeli chodzi o neapolitańską to już bardziej są wyselekcjonowane składniki, typowo włoskie, specjalny rodzaj pomidorów, specjalny rodzaj mozzarelli. Oczywiście wszystkie składniki, których używamy są wyjątkowej jakości, ponieważ na pizzę neapolitańską dajemy ich bardzo mało, liczy się sam smak tak naprawdę. I to jest maksymalnie trzy składniki na jedną pizzę, żeby nie zabić tego smaku i żeby wszystko ze sobą współgrało i się dobrze komponowało.

Sprawdziliśmy również po jakie smaki najczęściej sięgają mieszkańcy regionu:

Wszystkie lubię. Każdy rodzaj jest super. 

Lubię margheritę.

Zależy po prostu od humoru. Jednego dnia mam ochotę na jakiś inny smak, kolejnego na inną. Po prostu zależy od humoru i od dnia.

Wegańska. 

Na pewno nie z ananasem. 

Prawie wszystko.

Ja najbardziej lubię hawajską. 

Capricciosę albo zwykłą margheritę. O, najlepsza będzie, na podwójnym serze.

A jakie są Wasze ulubione smaki pizzy? Dajcie znać w ankiecie poniżej:

[ANKIETA]28[/ANKIETA]

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%