Mleczna, gorzka, biała czy z nadzieniem - dziś każda smakuje wyjątkowo. 7 lipca obchodzony jest Światowy Dzień Czekolady, to doskonała okazja, by sięgnąć po swoją ulubioną tabliczkę i bez wyrzutów sumienia uczcić ten wyjątkowy dzień.
Światowy Dzień Czekolady obchodzony jest od lat przez łasuchów i koneserów tego słodkiego przysmaku. Data 7 lipca nie jest przypadkowa - to właśnie tego dnia, według historyków, czekolada trafiła do Europy w XVI wieku, przywieziona z Ameryki Środkowej.
Od tamtej pory czekolada zdobyła serca i podniebienia ludzi na całym świecie, doczekując się niezliczonych wariantów smakowych i zastosowań - od deserów i ciast, po napoje, lody czy wykwintne praliny.
Z tej okazji zapytaliśmy mieszkańców, czy świętują ten dzień oraz po jaką czekoladę sięgają najchętniej. Odpowiedzi były różne, ale jedno jest pewne - dziś trudno oprzeć się pokusie.
Najlepiej biała, ewentualnie mleczna. Sezamkowa albo jakieś nadziewane. Ulubiona to gorzka albo po prostu zwykła mleczna.
Ja bardzo lubię gorzką o smaku pomarańczowym. Przeważnie mleczną, białą, słodką.
Ja codziennie świętuję, zawsze coś słodkiego do kawy jem.Jak nie czekolada, to cukierek oblany czekoladą. Teraz tak już wiem, to na pewno tak. Oczywiście, ja już świętowałam.
Lody z czekoladą, kawa do tego.
Warto pamiętać, że czekolada - zwłaszcza gorzka, o wysokiej zawartości kakao - jest także źródłem cennych składników: magnezu, żelaza, potasu, przeciwutleniaczy i serotoniny, która poprawia nastrój. Jak ze wszystkim, najlepiej cieszyć się nią z umiarem, by w pełni docenić jej smak i właściwości.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz