Dziś (18.05.) w kalendarzu przypada Międzynarodowy Dzień Sushi. Warto wspomnieć, że pierwsza wzmianka o sushi w Japonii pojawiła się już w 718 roku.
[FOTORELACJA]619[/FOTORELACJA]
Sushi to potrawa japońska, tradycyjnie składa się z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz różnych dodatków. Składniki sushi mogą być jednak bardzo różnorodne.
W Międzynarodowy Dzień Sushi z naszym mikrofonem odwiedziliśmy Maiki Sushi w Kutnie.
Sushi to nie tylko ryż i surowa ryba, to także różne rodzaje pieczonych ryb, to także rolki bez ryżu. Jeżeli ktoś nie lubi to też świetną alternatywą są rolki zawijane w płatek sojowy, w samo nori, w płatek ryżowy, więc serdecznie polecamy wszelkiego rodzaju odsłony sushi.
- mówi Magdalena Góralczyk, właścicielka Maiki Sushi.
Sushi można jeść pałeczkami lub palcami, nie używa się sztućców. To potrawa, która może zaskoczyć połączeniami:
Sushi można jeść o każdej porze roku. Latem świetnie komponuje się np. surowa ryba z limonką i różnymi sosami, zimą rolki w tempurze, panko na ciepło. To jest taka przekąska na każdą porę dnia i każdą porę roku. Można to w różnoraki sposób modyfikować, dodawać różne dodatki, komponować z sałatkami.
Tradycyjna potrawa japońska zazwyczaj podawana jest wraz z imbirem, wasabi i sosem sojowym. Na talerzu nie może też zabraknąć dekoracji:
Staramy się właśnie układać to sushi na talerzu w taki sposób, aby zachęcał już samym spojrzeniem. Do tego są różne dekoracje, świeże kwiaty, jadalne oczywiście zawsze.
W Międzynarodowy Dzień Sushi sprawdzamy czy Wy jesteście fanami sushi. Dajcie znać w ankiecie poniżej.
[ANKIETA]19[/ANKIETA]
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz